Koninklijke Metaalunie: mkb in metaal maakt opnieuw winst

Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie laat voor derde maal op rij verbetering zien van activiteit in mkb-metaal. Dé verrassing is exportverwachting voor eerste kwartaal van 2014 

'Het gaat te ver om te zeggen dat de sector de langdurige dip te boven is', stelt de Nederlandse Koninklijke Metaalunie in zijn meest recente Economische Barometer, 'maar de binnenlandse orderpositie trekt na lange tijd weer aan en de export is de dip van het derde kwartaal 2013 te boven'. Meer bedrijven maken winst en waarderen het bedrijfsresultaat beter, maar de prijzen staan nog wel onder druk, zo blijkt. 'En er zijn nog flink wat bedrijven uit de sector die het echt moeilijk hebben. Vooral de aan de bouw toeleverende bedrijven', stelt de Metaalunie.

Het belangrijkste nieuws: de ontwikkeling van de binnenlandse orderpositie, waar voor het derde kwartaal op rij een verbetering te zien is. Dat is goed nieuws voor bedrijven die het overwegend van de binnenlandse markt moeten hebben. Ondanks de wat sombere verwachtingen in het derde kwartaal, zijn alle exportindicatoren het vierde kwartaal positiever. Die zitten op een normaal niveau (van 9% naar 28%), maar de grote verrassing schuilt in de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2014. Maar liefst 50% van de respondenten verwacht dat de export nog toe zal nemen, tegenover 9% met de tegenovergestelde verwachting. Positief zijn ook de winst/verlies-cijfers. In het derde kwartaal van 2013 maakte 47% van de respondenten winst tegenover 22% verlies. In het vierde kwartaal is dat 58% winst tegenover 17% verlies. De sector lijkt zich hiermee langzaam te herstellen, aldus nog Koninklijke Metaalunie. 

Bron: www.engineeringnet.nl

 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...